Hiszpańska kuchnia słynie ze swej różnorodności, ale to lokalne smaki poszczególnych wysp są warte uwagi przede wszystkim. Wybierz się na urlop, aby zaznać nieco słońca, ale też rozpieścić swoje kubki smakowe.

Kuchnia Balearów

Kuchnię Balearów zaliczamy do kuchni śródziemnomorskiej. Słynie ona ze swych pysznych smaków, ale także jako zdrowa dieta. Jednak na Balearach jest nieco inna – jest kilka cech, które ją wyróżniają na całym tle.

Na Balearach zjemy typowe dla Hiszpanii posiłki, ale w innych wersjach. Są one zbliżone do zwyczajów środkowoeuropejskich. Oczywiście przed posiłkiem serwowana jest smakowita przystawka, czyli tapas. Dopiero później spożywa się danie główne, a po nim jeszcze deser.

Dieta mieszkańca Balearów oparta jest na warzywach oraz wieprzowinie, rybach i owocach morza. Będąc np. na Majorce, koniecznie skosztuj dania arrós brut – to tzw. brudny ryż, czyli lokalna paella. Tradycyjnie składa się z zajęczego mięsa i wielu warzyw, np. pomidorów, cebuli, karczochów. Całość serwuje się z ryżem.

Sobrassada zaś to najsłynniejszy z produktów lokalnych, obecny w kuchni od XVII wieku. To surowa, suszona kiełbasa wieprzowa z dodatkiem soli, tymianku, rozmarynu i oregano, a także papryki. Produkuje się ją z miejscowej czarnoskórej rasy świń. Sobrassada jest miękka, na chlebie rozsmarujemy ją jak pasztet. Jej nazwa i sposób produkcji jest chroniony przez Unię Europejską! Ponadto w Hiszpanii, podobnie jak we Francji czy we Włoszech, do posiłku pija się też lekkie wino.
(Kkw/ Fot. Pixabay/tpf1959)