Jeśli podróżujesz, możesz poznać kulturę danego miejsca – lokalne zwyczaje, mieszkańców, ale i kuchnię. Spróbuj koniecznie nowych rzeczy, innych alkoholi, a zapamiętane smaki odtwórz potem po powrocie!

Kulinarna uczta na Majorce

Majorkańskie specjały są doprawdy godne uwagi – warto wybrać się choćby do supermarketu, aby sprawdzić, co mieszkańcy jadają na co dzień. Przede wszystkim jednak jadaj w knajpkach – tam, gdzie miejscowa ludność. Zamów m.in. kalmary z grilla, paellę z owocami morza, słynną hiszpańską potrawę z ryżu, z dodatkami oraz koniecznie z szafranem.

Jeśli jesteście ciekawi, jak smakuje pizza hiszpańska, możecie jej skosztować na Majorce. Jest inna niż klasyczna włoska, ale wielu twierdzi, że jest wyborna! Na cieście układa się dodatki, a następnie je zawija. Na wyspie często jada się także zupy – gęste, podawane z chlebem. Jednym z klasycznych dań są też smażone na oliwie ziemniaki z podrobami jagnięcymi – to już jednak obiad dla odważnych!

Deser? Deser de Soller to słodki pomarańczowy napój serwowany z lodami… też pomarańczowymi. A na wierzchu jeszcze bita śmietana, polewa i ciasteczko. Co do alkoholu zaś – nie można spożywać go na plaży! Warto sobie to zapamiętać, aby uniknąć nieporozumień. Co ciekawe, młodzież ma na to sposób – piją alkohol z wiadra. Nie polecamy jednak brać z nich przykładu!
(KKW / Fot. Pixabay/cc0)