Baleary to świetne miejsce, aby poznać hiszpańskie tradycje i obyczaje.

Lokalne obyczaje Balearów

Majorka należy do hiszpańskich wysp, dlatego obyczaje panujące na wyspie czerpią z tradycji tego kraju. Baleary odwiedzane są przez około 5 milionów turystów rocznie – mimo że niewielkie, są piękne, tajemnicze i charakteryzują się ciekawą kulturą. Tradycje Majorki związane są z muzyką i tańcem w kolorowych strojach ludowych – m.in. boleros, fandangos czy sotas. Najlepiej poznać je na miejscu, zwiedzając i odkrywając zabytki oraz zbiory muzealne. Jednak przed podróżą na Majorkę warto poznać panujące tu obyczaje…

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że tradycyjnie już obowiązuje tu sjesta, czyli popołudniowa przerwa w pracy. Jeśli zwykle jadamy obiad około 14.00-16.00, tym razem objedziemy się smakiem. Restauracje i sklepy są wtedy nieczynne aż do wieczora. Wyjątkiem są rozmaite bary w kurortach turystycznych, ale w eleganckich nadmorskich restauracjach zjemy dopiero kolację…

Zresztą kuchnia to jeden z ważnych elementów tutejszych tradycji. Jeśli lubisz poznawać kultury przez smaki, Baleary będą rajem dla smakoszy! Obfitość świeżych ryb i owoców morza, dojrzewających w słońcu warzyw, a także domowych win przyprawia o zawrót głowy. Polecamy zupy majorkańskie oraz stek ze świeżego tuńczyka w sosie z białego wina, warzy i nasion sosny. Prawdziwą sumą mieszkańców jest też słynny deser – ensamada, czyli ciasto chlebowe posypane cukrem pudrem i serwowane do kubka gorącej czekolady.